Aardappelen
Inleiding

De herfstvakantie?
De herfstvakantie hebben we te danken aan de aardappel. Vroeger was het rooien van aardappelen handwerk en werd het hele gezin ingeschakeld om de oogst uit de grond te halen. In de aardappelstreken verzuimden in de rooiperiode zoveel kinderen school dat er maar een vakantie werd ingelast. Deze aardappelvakantie heet nu de herfstvakantie.

Aardappelen: een wereldproduct
Aardappelen staan vaak op het Nederlandse menu, maar niet alleen wij Nederlanders zijn aardappeleters. In vrijwel de hele wereld eten mensen aardappelen. Aardappelen zijn onder te verdelen in drie soorten: consumptieaardappelen, pootaardappelen en zetmeelaardappelen. De producten op onderstaande foto worden allemaal gemaakt van aardappelen.

Frites, kroketjes, chips in alle vormen en soorten, aardappelzetmeel en nog vele andere producten als verf en lijm hebben de aardappel als grondstof..

De aardappelplant behoort tot de Nachtschade-achtigen. Tot die familie behoren ook de tomaat, aubergine, paprika en rode peper. Ondergronds maakt de aardappelplant wortels en zijstengels. Aan de zijstengels komen de nieuwe aardappelen.

Aardappelen zijn dus eigenlijk verdikte ondergrondse stengeldelen van de aardappelplant. Per plant kunnen twaalf tot vijftien aardappelknollen worden geoogst

Aardappelen bevatten solanine, een natuurlijke gifstof. Een geringe concentratie daarvan is niet schadelijk. Snijd wel altijd de groene delen van de aardappel weg, want daarin zit de hoogste concentratie solanine.

Er zijn in alleen in Nederland al ongeveer 250 aardappelrassen met ieder hun specifieke smaak en toepassing. Voor thuisgebruik en Horeca zijn de consumptieaardappelen het belangrijkst. Daarover gaat dit verhaal dan ook voornamelijk.
[naar boven]