Aardappelen

Door www.Warenkennis.nl

Test nu je kennis over aardappelen online!


1. In welke 3 hoofdsoorten kunnen we aardappelen verdelen?

    Consumptie-, bak-, en zetmeelaardappelen

    Kook-, bak- en stoomaardappelen

    Poot-, zetmeel- en consumptieaardappelen

    Vroege, late en winteraardapelen

2. Tot welke plantkundige familie behoren, naast de aardappel, ook de tomaat, aubergine, paprika en rode peper?

    Knolgewassen

    Nachtschade-achtigen

    Stengelgroentes

    Steenvruchten

3. Hoe heet de natuurlijke gifstof die in aardappelen voorkomt? (begin met een hoofdletter).

    

4. Oorspronkelijk komt de aardappel uit Spanje en werd door de Franse legers meegevoerd naar ons land.

    Waar

    Fout

5. Hoe heette de Franse legerapotheker die de hongersnoden in het Franse leger oploste? (begin met een hoofdletter)

    

6. De hoofdoogsttijd van aardappelen is tussen;

    Juni en September

    April en Juni

    Augustus en Oktober

    Juli en Augustus

7. Een aardappel die bij het koken zijn vorm perfekt behoudt, noemen we een "afkoker".

    Waar

    Fout

8. 'Truffes de chine' is een aardappelsoort die van binnen paars gekleurd is.

    Waar

    Fout

9. Deze bijzonder smakelijke aardappelsoort is in frankrijk ontstaan uit de kruising van de rassen 'Rosa' en 'Vale'.

    Valerose

    Valeorosa

    Rosevale

    Lavelarosa

10. Een andere naam voor Topinambour is: (begin met een hoofdletter)

    

11. Zoete aardappel, een knolgewas dat men veel in de antilliaanse keuken gebruikt, noemt men ook wel . (begin met Hoofdletter)

12. De moederknol (zo noemen we de aardappel die gepoot is) maakt in de zomer onder de grond behalve stengels ook wortels en onderaardse stengeldelen. Deze stengeldelen noemen we ook wel;

    Pootgoed

    Ruggen

    Wingerds

    Stolonen

13. Het aantal aardappelrassen dat, alleen al in Nederland, wordt verbouwd, ligt in de buurt van de

    100

    150

    200

    250

14. Een primeuraardappel is een aardappel die je maar kort kunt bewaren omdat de schil dun is.

    Waar

    Fout