Inleiding eieren

Overgenomen uit het programma Waskracht van de VPRO:
Een leuk telefoongesprekje, over biologische eieren met de Klantenservice van Albert Heijn:

Telefoniste AH:
'Goedemorgen Albert Heijn servicelijn met XX XX'
VPRO: 'Goedemorgen mevrouw, ik heb een doosje gekocht met 4 biologische eieren, en nou heb ik een heel mooi plaatje voor me, een kip in de wei met een zonnetje en veel groen.. Komt dat een beetje overeen met de werkelijkheid'?
Telefoniste: 'Ja absoluut, de biologische kippen lopen dus helemaal vrij, in weilanden. Het klopt echt, het is niet zo als bij scharrelkippen dat ze zoveel vierkante meter hebben, het is een weiland met kippen met een heleboel ruimte. Daarom betaalt u ook zoveel voor vier eieren, want laten we eerlijk zijn. Hier zitten natuurlijk veel minder dieren en dat weiland moet z'n geld opleveren zeg maar'.
VPRO: 'Bent u er wel eens geweest'?
Telefoniste:' Bij die bij die kippen?……. Nee'.
VPRO: 'Maar u weet wel zeker dat...
Telefoniste: '……Ja hoor,……. heel zeker……….

Legbatterijen zijn "uit", biologische eieren zijn "in".
De consument wil er ook graag iets meer voor betalen en draagt zo bij aan een beter leven voor de kippen. Betekent dit ook automatisch dat er bijna geen legbatterijen meer voorkomen in Nederland? Ja en nee, het is natuurlijk zo, dat een aantal bedrijven diervriendelijker produceren, maar de grootverbruikers van eieren hebben over het algemeen weinig boodschap aan de leefomstandigheden van de kip. Zij zijn nog veel te vaak voornamelijk geïnteresseerd in de prijs van het ei. Met z'n allen aten we in 2001 in Nederland 181 eieren per persoon per jaar. Dat is één ei meer dan in 2000.

Kwartels, ganzen en eenden……..
Behalve consumptie-eieren van gewone leghennen zijn in Nederland ook eieren te koop van andere soorten pluimvee, zoals kwartels, ganzen, eenden en struisvogels.

De meeste eieren (62,5 %) eten we thuis, bij het ontbijt of in de cake en de pannenkoeken. Een kwart (25 %) van die 181 eieren zijn verwerkt in gebak, in mayonaise en in ijs. Het minste aantal (12,5 %) eten we in restaurants en kantines.

Als je bedenkt dat Nederland ongeveer 15 miljoen inwoners heeft, kom je uit op 2715 miljoen eieren. Dat zijn er nogal wat. Een goede legkip legt gemiddeld 300 eieren per jaar. Zo kun je dus uitrekenen hoeveel kippen er nodig zijn om die eieren te leggen. Ongeveer 10 miljoen kippen. En dan hebben we het nog niet eens over de export………….
Eieren, en dus ook kippen zijn Big business in Nederland!