Fruitmasters

Door Bianca Perik

Dit is een toets van de onderdelen citrusvruchten, exotisch fruit en gedroogd fruit. Deze toets kun je gebruiken om jezelf te controleren of je nog weet wat je moest leren.


1. De oogst van citrusvruchten gebeurt nog steeds grotendeels met de hand

    Waar

    Fout

2. De kumquat behoort tot het citrusvruchtengeslacht

    Waar

    Fout

3. Het kleuren van sinaasappels in zogenaamde kleurgaskamers is verboden

    Waar

    Fout

4. De kiwi bevat een eiwitsplitsend enzym, wat de kwaliteit van gelatine in een bavaroise beter maakt

    Waar

    Fout

5. Bananen moet je in de koelcel bewaren, zo blijven ze van de beste kwaliteit

    Waar

    Fout

6. Rauw vruchtvlees van de ananas is urinedrijvend en ontslakkend

    Waar

    Fout

7. Gedroogde vruchten zijn langer dan een jaar houdbaar

    Waar

    Fout

8. Gedroogde vruchten krijgen een ijzerbehandeling om verkleuring tegen te gaan

    Waar

    Fout

9. Sukade, een gedroogde vrucht, is eigenlijk een citrussoort

    Waar

    Fout

10. Welke citrusvrucht kun je met schil en al eten?

    Pomelo

    Sinaasappel

    limequat

    Limoen

11. Wat betekent het endocarpe deel van een citrusvrucht?

    Het witte taaie vel net onder de schil

    Het eetbare gedeelte

    De vliesjes van de partjes

    De schil

12. Waarom mag exotisch fruit niet beneden de 7 graden C worden vervoerd?

    Omdat anders de vruchten barsten

    Vanwege het lage temperatuurbederf

    Omdat dan de vruchten zuur worden

    Omdat de vruchten dan krimpen vanwege vochtverlies

13. Wat is bromeline?

    Een eiwitsplitsend enzym

    Een glutenafbrekend enzym

    Een ontslakkend enzym

    Een vetafbrekend enzym

14. Welk bindmiddel kan altijd gebruikt worden voor een ananasbavaroise, zonder dat je de ananas eerst moet verhitten?

    Arrowroot

    Maizena

    Gelatine

    Agar-agar

15. Waar is de meloen familie van?

    Van de citrusvruchten

    Van de komkommerachtigen

    Van de steenvruchten

    Van de stervruchten

16. Wat is het suikergehalte van gedroogde dadels?

    40%

    45%

    50%

    55%

17. Van welk deel van de gemberplant is gember afkomstig?

    Van de steel

    Van de bladeren

    Van de wortel

    Van de knoppen

18. Waar worden bigarreaux van gemaakt?

    Rozijnen

    Kersen

    Vossebessen

    Aardbeien

19. Welke twee citrusvruchten kun je niet rauw eten?

    

20. Welke eisen worden er aan een citroen gesteld? Noem er drie

    

21. Wat is een Ruby-Red?

    

22. Waarom is het eten van een avocado gunstig voor de cholesterolspiegel?

    

23. Waarom is het verstandig om geen jonge nog niet helemaal rijpe vijgen te eten?

    

24. Welke drie soorten bananen, naast de gewone banaan ken je?

    

25. Wat is een blimbing?

    

26. Wat is het suikergehalte van goede rozijnen?

    

27. Leg uit hoe het komt dat pruimen na het drogen wat wit uitslaan.

    

28. Noem drie andere manieren dan drogen om fruit langer houdbaar te maken.

    

29. De grapefruit is een kruising tussen een en een sinaasappel

30. Het eiwitsplitsend enzym in papaya is verantwoordelijk voor de werking