Fruitmasters 2

Door Bianca Perik

Met deze toets kun je kijken wat je al weet over hard fruit, zachtfruit, nootvruchten en steenvruchten


1. De buitenkant van een van schil ontdaan stuk hard fruit kleur erg snel bruin. Dit komt door enzymwerking onder invloed van?

    Stikstof

    Zuurstof

    Waterstof

    Fosfor

2. Wat kun je bij hard fruit dat op kamertemperatuur is gebracht niet doen?

    Invriezen

    Koken

    Terugkoelen

    Verpakken

3. Wat is het belangrijkste verschil tussen hard fruit en zacht fruit?

    De grootte van het fruit

    De hoeveelheid pitten

    Wel of geen schil

    De smaak

4. Waarom mag je eventuele kroontjes van zacht fruit niet voor het wassen verwijderen?

    Omdat de vrucht anders bruin wordt

    Omdat de vrucht anders gaat barsten

    Omdat de vrucht zich anders volzuigt met water

    Omdat de vrucht anders zijn kleur verliest

5. Hoe noemen we een lichte pluizige schimmellaag op zacht fruit ook wel?

    Meelrot

    Vruchtrot

    Meeldauw

    Meeldons

6. wat verstaat men in de warenkennis onder noten?

    Een eetbare pit

    Een vrucht met daaromheen een schaal

    Een eetbare pit met daaromheen een schaal

    Een schaal met daaromheen vruchtvlees

7. Welk vitaminegehalte is hoger dan van vruchten?

    Vitamine A gehalte

    Vitamine B gehalte

    Vitamine C gehalte

    Vitamine D gehalte

8. Welke bereidingswijze is van toepassing op noten?

    Pocheren

    Blancheren

    Stoven

    Stomen

9. Hoe lang kun je noten, wanneer ze goed zijn opgeslagen, bewaren?

    Korter dan 3 maanden

    Tussen de 3-6 maanden

    Tussen de 6-12 maanden

    Een jaar

10. Wanneer je noten niet goed bewaart, wordt het afbraakproces versneld. Waar moet je noten vooral niet in bewaren?

    In een plastic bakje met deksel

    In een plastic zakje

    In een blik of trommel

    In een vacuumzak

11. Wat is het kenmerk van een steenvrucht?

    Opgebouwd uit drie lagen

    Opgebouwd uit twee lagen

    Opgebouwd uit 1 laag

    Opgebouwd uit 4 lagen

12. Steenvruchten moet je pas vervoeren als ze helemaal rijp zijn.

    Waar

    Fout

13. Wanneer tijdens het vervoer en de ontvangst van steenvruchten de koelketen wordt onderbroken dan is dit nadelig voor de kwaliteit van de vruchten.

    Waar

    Fout

14. Welke twee steenvruchten met een p ken je?

    

15. Welke drie soorten hard fruit ken je?

    

16. Welke van de antwoorden is geen appelsoort?

    Cox

    Granny Smith

    Golden deslitus

    Elstar

17. Bij wildgerechten worden vaak geserveerd.

18. Welke van de antwoorden is geen aalbes?

    Witte aalbes

    Blauwe aalbes

    Rode aalbes

    Zwarte aalbes

19. Welke vrucht is eigenlijk geen vrucht maar een 'schijnvrucht'?

    Aardbei

    Appel

    Abrikoos

    Aalbes

20. Rozebottels zijn zeer rijk aan vitamine ???

    A

    B

    C

    D

21. Waaraan dankt de cranberry haar naam?

    Aan een flamingo

    Aan een struisvogel

    Aan een pelikaan

    Aan een kraanvogel

22. Vossebessen worden ook wel verhandeld onder de naam

23. De heksenbezemziekte komt voor bij?

    Bramen

    Frambozen

    Aardbeien

    Rozebottels

24. Waarom mogen amandelen niet rauw gegeten worden?

    Omdat ze heel erg bitter zijn

    Omdat ze een giftige stof bevatten

    Omdat ze moeilijk te kauwen zijn

    Omdat ze anders niet verteren

25. Kokosmelk is het witte sap wat binnenin de kokosnoot zit.

    Waar

    Fout

26. Als je een kokosnoot schudt en je hoort het klotsen, dan is dat een teken dat de noot vers is.

    Waar

    Fout

27. Door het uiterlijk en de smaak lijken pecannoten veel op?

    Hazelnoten

    Beukennoten

    Walnoten

    Pinda's

28. Pinda's zijn eigenlijk geen noten. Wat zijn het dan wel?

    

29. Verse walnoten worden ook wel walnoten genoemd.

30. Goed gerijpte steenvruchten kun je herkennen aan de los van het zittende pit.