Kruiden en specerijen toets

Door Bianca Perik

Met deze toets kun je kijken wat je al weet over kruiden en specerijen.


1. Een kweekbed voor kruiden is alleen bedoeld voor zieke planten die daar weer beter worden gemaakt.

    Waar

    Fout

2. Waar zijn kruiden gevoelig voor? Noem vier dingen.

    

3. Bij welke stoffen mag je absoluut de koelketen niet onderbreken?

    

4. Na de oogst van kruiden is kleurverlies de meest opvallende verandering.

    Waar

    Fout

5. De stevigheid van de blaadjes en de stengel is een belangrijke maatstaf voor de versheid van kruiden.

    Waar

    Fout

6. Wat zijn etherische olieen?

    Olieen die uit kruiden worden gewonnen en gebruikt worden als massageolie

    Vluchtige verbindingen die een sterke geur afgeven en moeilijk oplossen in water

    Olie gewonnen uit specerijen

    De giftige stoffen die sommige specerijen bevatten

7. Waar hoef je kruiden bij binnenkomst in de keuken niet op te controleren?

    Kwaliteit

    Soort

    Hoeveelheid

    Prijs

8. Hoe kun je het beste kruiden langer dan 1 dag bewaren in de koeling?

    In water

    In een emmertje zand

    In een opgeblazen plastic zakje

    In een afgesloten bakje

9. Wanneer kunnen er enzymatische reacties op gang komen die bittere smaken kunnen veroorzaken?

    Wanneer je kruiden te lang bewaard

    Wanneer je kruiden te veel in de zon laat staan

    Wanneer je kruiden verkleint

    Wanneer je kruiden te lang verhit

10. Waarom moet je kruiden bij voorkeur niet wassen?

    Omdat een deel van de aromastoffen in het water oplost

    Omdat het zijn kleur verliest

    Omdat ze dan moeilijk te snijden zijn

    Omdat ze dan niet meer zijn te gebruiken

11. Kwetsbare kruiden moet je pas op het laatst toevoegen in een kokende vloeistof.

    Waar

    Fout

12. Wat betekent myoteren?

    Het mengen van speciale kruiden en specerijen

    Het met olie of vet verhitten van bepaalde specerijen

    Het zeer fijn hakken van kruiden

    Het uitpersen van bepaalde specerijen

13. Hoe noemen we de mate waarin de kruiden en specerijen smaak, kleur en geur afgeven tijdens het bereidingsproces?

    Taxatiewaarde

    Exorbtiewaarde

    Expantiewaarde

    Extractiewaarde

14. Knoflook heeft een lage extractiewaarde

    Waar

    Fout

15. Witte knoflook is langer houdbaar dan roze knoflook

    Waar

    Fout

16. Bieslook heeft behalve een eetbare functie ook nog een andere functie. Welke?

    Een cosmetische functie

    Een genezende functie

    Een functie als partnerplant voor groenten of vruchten die bladluis hebben.

    Een eetlustopwekkende functie

17. Welke bekend kruid wordt gebruikt in de Engelse Albertsaus?

    

18. Welk kruid is geen onderdeel van de Five Spice?

    Venkel

    Anijs

    Zoethout

    Dille

19. Van welk kruid wordt ook wel jenever gemaakt?

    

20. Welk kruid wordt ook wel lavas genoemd?

    

21. Welke twee soorten kaneel ken je?

    

22. De handel in kerrie kent drie soorten. Welke drie?

    

23. Welke twee specerijen horen bij elkaar en komen van dezelfde plant?

    Nootmuskaat/kardamom

    Nootmuskaat/salie

    Nootmuskaat/peper

    Nootmuskaat/foelie

24. Welk specerij heeft een opvallend hoog vitamine C gehalte?

    

25. Hoe verandert de kleur van peper?

    bruin/rood/groen

    rood/groen/bruin

    groen/bruin/rood

    groen/rood/bruin

26. Welke van de antwoorden is geen peper?

    Lombok

    Sambalpeper

    Cayennepeper

    Chilipeper