Olie en Vetten

Door www.warenkennis.nl

Test nu je kennis over olie en vetten online!


1. Scheikundig gezien behoren olie en vetten tot de:

    Lipiden

    Grysiden

    Vloeistoffen

    Emulgatoren

2. Als een olie bij kamertemperatuur vast van vorm is, noemen we het een

3. Het meest bekende onverzadigde vet, dat bijvoorbeeld in dieetmargarines veel voorkomt, is palmitinezuur

    Waar

    Fout

4. De Grieken en de Romeinen gebruikten bijna uitsluitend de olie van de ............., die voor hen een heilige boom was. Vooral de Romeinen waren - getuige de vondsten in de ru´nes van Pompe´- meesters in het verbouwen van olie.

    Sinaasappelboom

    Saffloerboom

    Olijfboom

    Zonnebloem

5. Waar wordt levertraan van gemaakt?

    Uit het vet van vissen

    Uit de lever van vissen

    Uit de botten van vissen

    Uit het vlees van vissen

6. Een vet is opgebouwd uit:

    Glycerine en boterzuur

    Glycogeen en 3 vetzuren

    Glycerol en 3 vetzuren

    Glycerine en vetzuren

7. Welke Vitamines zijn in vet oplosbaar?

    A, C, E en B12

    B, D, E en V

    K, A, D en E

    A, B, K en D

8. EssentiŰle vetzuren, zijn vetzuren die in ieder product voorkomen.

    Waar

    Fout

9. Bij de olieproductie van zaden is de volgorde van bewerkingen:

    Raffineren, extraheren, persen.

    Persen, raffineren, extraheren.

    Raffineren, persen, extraheren.

    Persen, extraheren, raffineren.

10. Hoe heet de olie, die is gemaakt van pelpinda's? (begin met een Hoofdletter)

    

11. Wanneer mag men een olijfolie 'extra vierge' noemen?

    Als de olijven van een uitzonderlijke kwaliteit zijn.

    Als de kleur van de olie mooi lichtgroen is.

    Als het om de eerste koude persing gaat.

    Als de olijfolie dubbel gezuiverd is.

12. Van de 'harde' vetten is roomboter de allerlekkerste. De smaak van roomboter is onovertroffen. Vooral 'verse' boter is lekker romig van smaak. Deze herken je aan een goudkleurige verpakking. Hoe noemen we boter in een zilverkleurige wikkel?

    Grasboter

    Koelhuisboter

    Echte boter

    Margarine

13. Het belangrijkste verschil tussen Margarine en Halvarine is het:

    Gehalte aan verzadigde vetzuren.

    Vetgehalte

    Botergehalte. Halvarine bestaat voor de helft uit boter.

    Gehalte dierlijke vetten in halvarine.

14. Oliebollen bak je het best in:

    Plantaardige frituurolie

    Dierlijke frituurolie

    Plantaardig frituurvet

    Dierlijk frituurvet