[naar homepage]
Recepten

aardappelen vlees Zout groenten
Aardappeltaart met tomaat uit Portugal Schapenvlees
Irish Stew
Kip in grof zeezout raapstelen
Aardappelsalade met koriander uit Libanon Lamsvlees
Lamsbout
   
Aardappel-preisoep uit Ierland      
Aloe Matar (aardappelen en erwtjes) uit India      
Aardappelschotel met verse kaas uit Peru      

 


Bijzondere recepten met aardappel

Met aardappel kun je werkelijk alle kanten uit,
de meest bekende als bakken, stomen,
koken en poureren gaan we hier dan ook niet behandelen.
Daar zijn betere websites voor.
Maar hieronder wel een aantal bijzondere recepten met aardappel:

Aardappeltaart met tomaat uit Portugal

Ingrediënten

6 gekookte of gestoomde middelgrote aardappelen in dunne plakjes,
1 bosje peterselie,
1 teentje knoflook,
1 rode peper, zaadjes verwijderd,
4 el olijfolie,
scheutje citroensap,
peper en zout,
500 g tomaten ontveld en in plakjes gesneden.

Voor de rode-paprikapasta:
3 grote rode paprika's schoongemaakt en in vieren gesneden,
1 el zeezout,
2 teentjes knoflook,
4 el olijfolie.

Bereidingswijze
Roer de paprika's door het zout en zet ze 24 uur weg (onafgedekt en op kamertemperatuur).
Verwarm de frill.
Spoel de paprika's af, laat ze uitlekken en dep ze droog.
Leg ze met het vel naar boven op de bak plaat en gril ze tot het vel zwartgeblakerd is. Laat ze iets afkoelen en trek dan het vel eraf.
Pureer de paprika's met de knoflook in een blender en giet er ondertussen de olijfolie bij.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de aardappelschijfjes in een goed ingevette ovenschaal en wrijf ze in met de paprikapasta.
Hak peterselie, knoflook en rode peper fijn en meng ze met 3 el olijfolie.
Voeg citroensap en peper en zout naar smaak toe en bestrijk de aardappelen met de helft van dit mengsel.
Leg de plakken tomaat erop en bestrijk ze met de rest van het mengsel.
Besprenkel het gerecht met een el olijfolie en zet het 30 tot 40 minuten in de oven.
Laat iets afkoelen en serveer warm. top


Aardappelsalade met koriander uit Libanon

Ingrediënten
500 g jonge krieltjes gehalveerd,
250 g sperziebonen afgehaald en schuin doorgesneden,
0,6 dl olijfolie,
½ tl karwijzaad,
1 teentje knoflook uit de pers,
2 rode pepers in reepjes,
3 el verse koriander fijngehakt,
1 el rode-wijnazijn.

Bereidingswijze
Kook de aardappelen ca. 20 minuten tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn.
Laat ze uitlekken.
Blancheer de sperziebonen 2 minuten in kokend water. Laat ze uitlekken.
Maak een dressing door de olijfolie, karwijzaad, knoflook, pepers, koriander en azijn te mengen door het geheel circa 2 minuten met een garde te kloppen.
Meng de sperziebonen met de krieltjes en giet er 5 minuten voor het serveren de dressing over. top


Aardappel-preisoep uit Ierland

Ingrediënten
60 g boter,
3 middelgrote uien gesnipperd,
2 preien in ringen,
750 g aardappelen in blokjes van 1,5 cm,
3 el havervlokken,
2 teentjes knoflook,
0, 5 l groentebouillon,
0,5 l melk,
gemalen peper,
gemalen nootmuskaat,
fijngehakte bieslook.

Bereidingswijze
Fruit uien en prei circa 3 minuten in de boter.
Voeg de aardappelen toe en bak ze goudbruin.
Voeg de havervlokken toe en bak ze 1 minuut. Doe de knoflook erbij en bak die 1 minuut mee.
Zet het vuur lager en voeg de bouillon en de melk toe.
Laat 30 minuten sudderen tot de soep gebonden is.
Voeg peper en nootmuskaat naar smaak toe.
Garneer met bieslook. top



Aloe Matar (aardappelen en erwtjes) uit India

Ingrediënten (voor 6 personen)
1½ kop diepvriesdoperwtjes,
2 grote aardappels,
1 kop kleingesneden tomaat,
2 teentjes knoflook,
½ kop fijngesneden sjalotjes,
4 el olie,
1 dessertlepel zout,
¼ dessertlepel garam masala,
¼ dessertlepel kurkuma,
¼ desertlepel koriander,
1 kop water,
¼ dessertlepel cayennepeper.

Bereidingswijze
Schil de aardappels en snij ze in blokjes van circa 1 cm en doe die in een kom met koud water.
Bak sjalotjes en knoflook in de olie lichtbruin, voeg de tomaat en alle kruiden toe, met uitzondering van de cayennepeper.
Laat dit 5 minuten al roerend koken tot het ingedikt is tot een sausje.
Doe er de uitgelekte aardappels bij en roer met een houten lepel goed door (circa 1 minuut).
Doe het water erbij en laat met de deksel op de pan op een matig vuur circa 10 minuten koken.
Doe de doperwetjes erbij en laat nog 15 minuten op een klein vuur sudderen.
De groente moet gaar, maar niet zacht zijn.
Doe er wat cayennepeper en evt. andere Indiaase kruiden bij. Serveer met Indiaas brood. top


Aardappelschotel met verse kaas uit Peru

Ingrediënten
4 stevige aardappelen in de schil gekookt,
4 slablaadjes,
100 g verse kaas,
1 rode peper van de zaadjes ontdaan,
3/4 dl koffiemelk,
½ tl paprikapoeder,
zout en peper naar smaak,
2 el olijfolie,
1 maiskolfje in plakjes gesneden en gekookt,
4 zwarte olijven,
1 kleine ui in ringen,
sap van 1 citroen,
chilipoeder.

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en halveer ze.
Leg ze op een bed van slablaadjes op een platte schaal.
Meng de kaas en de rode peper in een blender of keukenmachine.
Voeg koffiemelk, paprikpoeeder en zout en peper naar smaak toe en meng tot een gladde pasta.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de kaaspasta al roerend even aan.
Bedek de aardappelen met de saus, garneer met plakjes mais en olijven.
Meng de uienringen met citroensap, zout en peper en chilipoeder naar smaak.
Dien de aardappelschotel gekoeld op met de uiensaus. top



Irish Stew

Een heerlijk recept van het Ierse platteland, dat in vroeger tijden echt niet van schapenvlees gemaakt werd, maar van geitenvlees.
Schapen waren toen veel te kostbaar om ze zomaar op te eten!


Ingrediënten:
1,5 kg borstvlees
700 gram aardappels
500 gram uien
tijm
zout, peper
bouillon (liefst bouillon die getrokken is van de uitgeneden botten van de borst)

Bereidingswijze
Snij het borstvlees in stukken en verwijder zoveel mogelijk de botten
Verwerk deze tot een bouillon
Schil de aardappels en snij ze in plakjes.
Schil de uien en snij ze in dunne ringen.

Leg de helft van de aardappelschijfjes dakpansgewijs op de bodem van een grote pan.
Deponeer hier de helft van de uien op.
Leg daarop weer de stukjes vlees.
Strooi er zout en peper over.
Leg de rest van de uien over het vlees en daarop weer de rest van de aardappels.
Strooi er weer zout en peper over en vul de pan met de bouillon totdat de aardappels onder staan.
Breng de pan op hoog vuur aan de kook.
Zet er dan het deksel op en schuif de pan dan in een oven van 180 graden C.
Laat de Stew ongeveer 1,5 uur in de oven staan.
Controleer af en toe of de Stew niet droog gekookt is en voeg dan eventueel enkele eetlepels bouillon toe. top


Gebraden lamsbout

Ingrediënten
1 lamsbout
azijn
bloem
boter
olijfolie
4 teentjes knoflook
zout-peper

Bereidingswijze
Snij de lamsbout in plakken en met een stamper bewerken haal ze door de bloem en met een klont boter en wat olijfolie bakken tot ze goud bruin zijn
snij de knoflook fijn doe dit in een kom met wat zout,peper,en azijn gooi hier de olie op (die u met bakken hebt gebruikt) voeg hier ook een lepel bloem aan toe en roer dit goed tot het een sausje is
doe dit met het vlees terug in de pan en laat dit gaar sudderen, soms wat water erbij doen.
(warm serveren) top



Kip in grof zeezout

Ingrediënten
1 kip van 1,5 kilo
1 bol knoflook
5 kilo grof zeezout
peper

Bereidingswijze
Bestrooi de kip van binnen met peper
Maak de knoflookteentjes schoon en vul de kip ermee
Neem een zeer grote pan
Doe hier 2 kg zout in
Leg de kip op dit zoutbed
Vul de pan verder met de overblijvende 3 kilo zout totdat de kip niet meer zichtbaar is
Leg de deksel op de pan en zet deze in een oven van 220 graden C°
Laat de pan daar 1 uur en 3 kwartier
Haal de pan uit de oven, haal er de zoutkoek uit en sla met een hamer het blok zout stuk dat zich om de kip heen gevormd heeft
Serveer meteen! top