Zout

Door www.warenkennis.nl

Test nu je kennis over zout online!


1. Zout is een:

    Delfstof

    Bouwstof

    Mineraal

    Vitamine

2. In Nederland is de zoutindustrie ontstaan na het droogleggen van de Noordoost polder. Daar liet men het zilte water opdrogen en er bleef zout achter.

    Waar

    Fout

3. In het oude Rome werd een deel van het loon van de soldaten uitbetaald in zout. Vandaar het woord dat van het Latijnse woord sal (zout) is afgeleid.

4. Vroeger (en nog steeds) gebruikte men zout voornamelijk om producten langer te maken. Conserveren noemt men dat.

5. Kabeljauw kan op een bijzondere manier ongeveer twintig jaar geconserveerd worden volgens een door de Noormannen geÔntroduceerde methode. Na het zouten droogt men de vis in de vrieskou. men noemt dit:

    Bakkeljauw

    Brandade

    Pekelvis

    Stokvis

6. De concentratie zouten in deze zee, is 28%. d.w.z. 7x sterker dan van andere zeeŽn en oceanen. Bovendien is het gehalte aan kaliurn en magnesium veel hoger. Om welke zee gaat het hier?

    Rode zee

    Dode zee

    Zoute zee

    Groene zee

7. Zout is (chemisch gezien) opgebouwd uit:

    Kalium en chloor

    Natrium en chloor

    Calcium en chloor

    Waterstof en chloor

8. wat is 'pekel'?

    Een Zoutoplossing in water

    Een zoutsoort gemengd met zand. speciaal voor op de weg.

    Zout, gewonnen uit de pekelmijn

    Een bijproduct van de chloorwinning

9. Wat is colorozozout?

    Zout met een geringe toevoeging van natrium- nitriet. Het is bestemd voor de vleesverwerkende industrie.

    Een iets 'deftiger' keukenzout: het is fijner van structuur en strooit gemakkelijker.

    Is zout met kaliumjodide toevoeging en wordt toegepast bij het bakken van brood

    Ontstaat door verdamping van zeewater en wordt alleen in warme, zonnige gebieden

10. Wat bedoelt men met dieetzout?

    Dit product bevat bijna geen natriumchloride.

    Een op zout lijkende stof, die oorspronkelijk uit zeewier werd gewonnen.

    Dit is gejodeerd consumptiezout

    Dit product wordt gemaakt van water dat overblijft na kristallisatie van zeezout.

11. In Nederland wordt in 2 provincies zout gewonnen. Dit zijn

    Twente en Groningen

    Friesland en Twente

    Gelderland en Zeeland

    Gelderland en Friesland

12. In welke Nederlandse kolonie heeft men een grote zeezoutwinning opgezet?

    Curacao

    St. Maarten

    Bonaire

    Suriname

13. Een aantal bijproducten van de zoutwinning in Boekelo zijn:

    Chloor, waterstofgas, kwik.

    Calcium, electriciteit en waterstofgas.

    Zoutzuur, natronloog, amalgaam.

    Waterstofgas, zoutzuur, chloor.