Melk en Zuivelproducten.

Inleiding.

Zuivelproducten zijn een verzamelnaam voor producten die van melk zijn gemaakt. (boter, kaas en melkproducten) Melk is een afscheidingsproduct van de melkklieren van vrouwelijke zoogdieren. Melk van de koe is een uniek product. Boeren fokken speciale melkkoeien die veel en vette melk leveren. Melk is een voedingsmiddel met veel mogelijkheden en een uitstekende voedingswaarde. We gebruiken voor melkproducten meestal koemelk maar tegenwoordig komen er ook meer producten met melk van geiten, schapen en zelfs paarden. Deze melksoorten worden steeds meer gebruikt door mensen met voedselallergieën. Er zijn ook tegenwoordig producten op de markt op basis van plantaardige producten zoals sojamelk en rijstemelk dit voor mensen met een lactoseallergie.

Het gebruik van melk
Bij de melkwinning moet men zeer hygiënisch te werk gaan. Melk is namelijk een uitstekende voedingsbodem voor allerlei micro-organisme. Alle eisen die gesteld worden aan de winning en verwerking van melk staan in het Melkbesluit van de Warenwet. Melk die onder de naam "melk" in de handel wordt gebracht, komt van de koe. Melk van andere dieren krijgt een andere naam, bijvoorbeeld geitenmelk en schapenmelk.

Wetenswaardigheid
In het westen van de wereld is het normaal dat mensen melk drinken en er producten van maken, maar in Azië, Afrika en Zuid-Amerika is het een ander verhaal. Daar drinken de kinderen de moedermelk van hun moeder totdat ze groot genoeg zijn om zelf te eten en zullen ze geen melk meer drinken. Dit omdat hun lichaam geen melk zoals koemelk accepteert. Wel kan de melk gebruikt worden voor productie maar ze kunnen het niet zo drinken ze krijgen er diaree van.
Bij sommige geloven is het gebruik van melk in bepaalde regels vast gelegd zoals b.v. bij het Joodse geloof is het gebruik van melk en melkproducten samen met vlees of vis verboden, ook het bewaren ervan mag niet in één koelkast. Daarom staan er in een Joodse keuken meestal twee koelkasten. Bij het Hindoestaanse geloof is het gebruik van koemelk helemaal verboden.

We zullen proberen de meest voorkomende melkproducten te behandelen met verwijzingen onder Meer Weten naar websites die hierover gaan.